Çarşamba

Saksıda Semizotu Yetiştirme

Evde bitki yetiştirmek isteyen arkadaşlara diğer bir önerim de semizotu. Gerekli olan topak, uzun veya geniş bir saksı, tohum ve su. Her çeşit toprakta yetişir semizotu, hatta çoğu zaman bazı saksılarımızda kendinden çıkar yabani semizotları. Ama benim önerim bahçe toprağı, torf ve ahır gübresini eşit miktarda karıştırmak; sonuç muhteşem oluyor.

Semizotu tohumlarını toprağa epey sık ekebilirsiniz yada minik tohumları eşit dağıtmak problem oluyorsa geniş delikli bir tuzluk işinizi kolaylaştıracaktır.

Tohumlar 1-2 gün içine çimlenip saksıda kendini gösterecektir. Spreyle sulamayı öneriyorum. Her gün toprağı nemlendirmek daha iyi oluyor bol su dökmek yerine. Sıcağı seven bir bitkidir su ve güneş nanede olduğu gibi semizotunuda coşturur. Saksıda boyları bir karışı geçmez genelde, bir karış olunca hasat etmek gerekir çünkü çabuk tohuma kaçar çiçek açar. Hepinize sağlıklı mutlu yeşil günler diliyorum.




Semizotunun Faydaları
Demir yönünden zengin olan ıspanak, diğer yapraklı sebzelere nazaran daha çok protein içeriyor. Biberde bulunan bol beta karoten ve C, P, K vitaminleri mideyi kuvvetlendiriyor. A vitamini ve fosfor kaynağı patlıcan sinirlere iyi geliyor, kalp çarpıntısını gideriyor.
Sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamini, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruyor, oralardaki yaraların iyileşmesini sağlıyor.
Fosfat ve potasyum ihtiva eden karnabaharın içeriğinde aynı zamanda kadınları göğüs kanserine karşı koruyan ‘indol-3 karbonal’ bulunuyor. İçeriğinde bolca, güçlü bir kanser savaşçısı olan beta karoten bulunduğundan brokoli, yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden biridir.

1 yorum: