Yaz aylarında balkonunuzda veya pencerenizin önünde en çok olmasını isteyeceğiniz bir bitkidir fesleğen mis gibi kokusuyla. Özellikle büyük yapraklı olanları italyan fesleğeni olarak adlandırılan ve reyhan (reyhan da bir fesleğen türüdür) salatalara çok güzel lezzetler katar. Ancak çoğu kişi hazır olarak saksıda alırlar fesleğeni. Evde kendimizde kolayca tohumundan elde edebiliriz. Mayıs ayında tohumları bir saksıya ektikten sonra püskürtme yöntemiyle sürekli nemli tutarak bir hafta içinde yeşermesini sağlayabilirsiniz.
İki hafta sonrada seyreltme işlemini ayrı saksılara alarak yapabilirsiniz. Ben küçük saksılara ikşer tane dikerek etrafımdakilere hediye ediyorum hem hoş kokusunu duydukça hemde salatalarına koydukça beni anımsıyorlar. Genel bir toprak isteği yok fesleğenin ama torfta da gayet iyi yetişiyor zahmetsizce çünkü torf yüksek su tutma kapasitesiyle bitkiyi besliyor. Eğer benim gibi çokça ekerseniz büyüdükçe biçip gölgede kurutup daha sonra stres azaltıcı etkisi olan çayını demleyebilir ve yemeklerinizde baharat olarak da kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder