Pazar

Maydanoz Yetiştirme

Maydanoz Yetiştirme

Maydanoz evlerde en çok yetiştirilen bitkilerin başında gelir. Bence bunun iki önemli sebebi var; birincisi mutfağımızda kullanım alanının çok geniş olması, ikincisi ise yetiştirme kolaylığı.

Akdeniz havzasının bitkisi olan maydanoz, dünyada ılıman iklimli bütün bölgelerde yetiştirilmektedir. Maydanoz bitkisi, güneşli ve özellikle yarı gölge yerleri çok sever. Balkonlarda kutu biçimindeki saksılarda bile yetiştirilebilir.

Maydanoz toprak seçmez. Ağır olmayan, bitki besin maddelerince zengin bütün topraklarda yetişir. Özellikle derin olan saksılarda çok iyi sonuç verir.

Saksıda maydanoz yetiştirmek istiyorsanız; saksıya toprağınızı doldurduktan sonra, maydanoz tohumlarınızı her tarafa eşit düşecek şekilde saksıya serpin. Üzerine sadece maydanoz tohumlarını örtecek kadar ince bir tabaka toprak serpin. Hafifçe bastırın. Fısfıs yardımıyla sulama serüvenine başlayın çünkü maydanoz en geç çimlenen bitkilerdendir. Fısfısla sulamayı özellikle öneriyorum çünkü normal sulamada tohumlar oynayabiliyor ve saksının dibine gidebiliyor. Maydanoz tohumlarının çıkması yaklaşık 30-40 günü bulacaktır. Siz sabırla her gün fısfıs ile sulamaya devam edin. Maydanozlarınız 2-3 parmak boya eriştikten sonra, toprak kurudukça sulama işlemine geçebilirsiniz. Kışın güneş alan bir pencerenizin iç tarafına, yazınsa balkon ve terasınıza rahatlıkla koyabilirsiniz. Sofralarınızda kendi maydanozunuzu tüketmenin inanılmaz zevk ve lezzetini yaşayabilirsiniz artık:) Özellikle tekrar belirtiyorum maydanoz, suyu çok seven bir bitkidir. Toprağı sürekli olarak nemli tutulursa bitki çok iyi gelişir, yaprakları iri ve canlı olur. Sulama yetersiz kalırsa bitki bodurlaşır, yaprakları ufalır ve sararır.

Notlar: 1-) Maydanoz gübrelemeye olumu cevap veren bir bitkidir. Özellikle ekimden önce verilen yanmış çiftlik gübresinin yabancı tohumu taşımaması önemlidir.

2-) Maydanoz üretiminde sorun olan önemli bir hastalık ve zararlı yoktur. Ancak tohum çimlenme döneminde toprak kurtları (bozkurtlar) zararlı olabilir.

3 yorum:

  1. Merhaba,ben terasımda köpük tekne içine maydanoz tohumu ektim.Maydonozlar şimdi 3 parmak boyundalar fakat zaman zaman bitkilerin bir kısmı yana doğru yatıyor,kökleri de çok zayıf.Ekili alandaki bir bölüm sanki üstünden sert bir rüzgar geçmiş gibi yana yatmış ve ölmüş.Sadece yanlardaki bölüm ayakta şu an.Kuş gelip maydanozları eziyor olabilir mi?Yoksa kendileri mi ölmüş?Anlayamadım..Yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
  2. Adsız5.6.15

    yana yatmasının sebebi kuşların gelmesi olabilir ama hazır toprak alırsan daha iyi olur

    YanıtlaSil
  3. Adsız5.6.15

    SXadsAXD

    YanıtlaSil